Марихуаната ще се превърне в следващия голям бизнес в Македония, след като страната я легализира за медицински цели. Това твърдят запознати с търговията с нелегалната досега билка, цитирани от македонските медии.
Веднага след като беше съобщено, че маслото от канабис вече се продава в аптеките в Македония, заинтересовани граждани се втурнаха да се информират и да закупят медицинската марихуана, която след дълги дебати в обществото получи зелена светлина за продажба, съобщи македонското радио “Канал 77”.

Маслото от канабис се продава като топъл хляб, разказват фармацевти. Служители в една от македонските аптеки казват, че първият купувач дошъл само ден след като маслото стигнало рафтовете.

Министерството на здравеопазването на Македония обяви във фейсбук, че маслото от канабис вече e в свободна продажба съгласно исканията на гражданите: “В аптеките в цялата страна е налично масло от канабис, което се продава без рецепта и съдържа количество тетрахидроканабинол (ТХК), по-малко от 0,2 на сто.

Има 2 разновидности на продукта с различни концентрации на канабидиол (КБД) – 5% и 7%.” ТХК е основното химично вещество, отговорно за психотропното действие на марихуаната, а КБД има противовъзпалителни и успокояващи свойства.

“Става дума за масло от канабис, което може да има положителен ефект при състояния на стрес, тревожност, нервност, депресия, може да се използва срещу симптоми на гадене и повръщане, помага за поддържане на баланса на чревната флора и като цяло може да помогне за подобряване на имунната система при човека”, гласи съобщението на Министерството на здравеопазването.

Набиращото популярност “зелено злато” е достъпно без лекарско предписание и се продава на цена от 2500 и от 3000 денара (80-95 лева) за опаковка от 10 милилитра, в зависимост от концентрацията на КБД и надценката, която самите аптеки ще определят.

Въпреки широкия интерес аптекарите не се опасяват от злоупотреба с маслото, тъй като цената му е висока, а психотропният ефект е малко вероятен поради ниската концентрация на ТХК.

Предприетата стъпка последва широк обществен дебат за ползите от употребата на медицинска марихуана при подобряване на състоянието на тежкоболни пациенти.

Производителят на препарата – фармацевтична компания “Реплек”, подчертава, че маслото действа за подобряване на психофизическото състояние, но единствено като допълнение към конвенционалната терапия. То би помогнало и на хора, страдащи от СПИН и анорексия,
заяви Гордана Трендовска-Серафимовска, директор на сектор за контрол на качеството на лекарствата в компанията производител.
В момента се провеждат тестове за ефективността на леката дрога при болести като паркинсон, алцхаймер и синдрома на Турет. Маслото се приема през устата – определен брой капки се капят под езика.

В легализирането на медицинските продукти, произведени от канабис, токсиколозите виждат разбиване на продажбите на пазара на черно.
“Когато става дума за психоактивни вещества, винаги са възможни злоупотреби, но производителите се надяват, че подробната листовка, придружаваща препарата, ще спомогне за предотвратяването на злоупотреби или поне ще ги сведе до разумни граници. Имахме пациенти, които мислеха, че купуват масло от канабис на черния пазар,а купували моторно масло.

Надяваме се, че това ще бъде частично или напълно предотвратено”, казва д-р Нико Бекаровски, цитиран от македонската телевизия “Телма”.
В момента лиценз за производство на масло от канабис има само една компания, но се засилва интересът и на други местни и чуждестранни производители, твърдят от Агенцията за лекарствени продукти и медицински изделия в Скопие.

“Тук не става въпрос за подмяна на медицинското обслужване”, каза македонският министър на здравеопазването при приемането на закона след дебати в парламента в средата на май.

Въпреки че продажбата на продукти, произведени от наркотика, имаше и противници, неговите привърженици посочват, че то може да се превърне в печеливш бизнес.

За сравнение през последните години в САЩ, където медицинската марихуана беше легализирана в няколко щата, дори не само за медицински цели, се разрази истинска “зелена треска”. След легализацията на марихуаната в над 20 американски щата, според Националната асоциация на канабисовата индустрия, легалните продажби на марихуана в САЩ може да достигнат 1,5 милиарда долара на година.

Данни от “Медикал марихуана бизнес дейли” показват, че общите продажби могат да нараснат до 6 милиарда щатски долара до 2018 г.
В македонските аптеки без рецепта се продават продукти от канабис с по-малко от 0,2 на сто ТХК. Тези медикаменти обаче не са единствените, които бяха легализирани в Македония.

“Ще има два вида масла в аптеките. Този с по-малко от 0,2 на сто ТХК е на разположение без рецепта - съобщи изпълнителният директор на Агенцията за лекарствените продукти и медицинските изделия. - Другият тип масло ще има повече от 0,2 на сто ТХК и ще се продава само по лекарско предписание. Това масло трябва да бъде в аптеките в средата на лятото, когато планираме да завършим обучението на медицинските специалисти”, добави Мария Дарковска-Серафимовска.

Законът, който урежда въпроса, гласи, че само невролози, радиолози, специалисти по инфекциозни заболявания и онколози имат право да предписват лекарствената марихуана на пациенти.

Активистите за легализиране на медицинската марихуана твърдят, че кампаниите за повишаване информираността сред населението, организирани от тях през последните няколко години, са се увенчали с успех, разказва “Болкан Инсайт”.

“Преди няколко години македонците дори не бяха запознати с ползите от медицинската марихуана. Идеята за узаконяване започна да се разпространява много бързо, след като организирахме няколко семинара, които събудиха интерес към ползите от канабиса”, каза Филип Достовски, член на асоциация “Зелена алтернатива”.

Притежанието, употребата, продажбата, отглеждането и разпространението на канабис остава незаконно в Македония.
Притежанието може да донесе глоба и затвор от 30 до 60 дни. Лицата, уловени с по-малки количества (по-малко от 5 грама), често се отървават с предупреждение. Ако властите все пак вкарат някого в ареста, той ще прекара там само няколко часа, не повече от шест, разказва сайтът “Роял куин сийдс”. Лицата, уловени с по-големи количества, може да бъдат осъдени на от 1 до 10 години лишаване от свобода.

Македония беше на косъм от това да стане първата балканска страна, легализирала медицинската марихуана, но Хърватия я изпревари, одобрявайки използването ѝ през октомври миналата година. След Загреб тази стъпка предприе и Словения.

13 от 28-те страни-членки на ЕС, са узаконили продукти на канабисова основа – Австрия, Великобритания, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Португалия, Румъния, Словения, Испания и Хърватия. 

Маслото, внесено в България, се отнема Макар маслото от марихуана да е лекарство в Македония, ако човек го купи оттам и опита да го вкара в България, то ще бъде иззето. Това казаха от МВР и митниците.

Възможно е обаче опиталият се да внесе маслото в страната да се размине без дело. “Ако човек си каже чистосърдечно че го е взел като лекарство, а не се опита да го скрие, то няма да се образува дело”, коментираха запознати. Посочиха, че подобни казуси имало с чая с листа от кока, който е законен в някои страни от Южна Америка, но не и в България.

През май т.г. българският парламент не прие предложението на независимия депутат Велизар Енчев за легализирането на канабиса за медицински цели. Само той и двама от ГЕРБ се оказаха по-либерални и гласуваха “за” текста – Румен Иванов и Станислав Иванов.

Енчев искаше да се позволи използването на спрейове и масло, съдържащи канабис за медицински цели, за облекчаване на болката при определени заболявания.

Тогава Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт заяви, че в България имало невероятни лекари и специалисти и нямало категорични медицински проучвания, които да доказват, че марихуаната лекува, както и че облекчава симптоми.