Бъдещето на медицината почива върху основното право, което имаме, а именно да използваме естествено произлизащи от природата лечебни вещества. Защо трябва канабисът, който се използва от човечеството за облекчаване на страдания от най-малко 10000 години да бъде изключван от това неумолимо правило?
 
Политиката спрямо канабиса е изключително сложна, като в същото време истината е проста: това естествено растящо растение лекува човешкото тяло – да не споменаваме, че е способно да ни осигурява храна, гориво, дрехи и подслон, ако само му позволявахме да изпълнява даденото му по рождение право. Преди сме писали за странния факт, че човешкото тяло в много отношения е предопределено или така да се каже, е предварително устроено така, че да усвоява активните съединения в канабиса – канабиноидите – благодарение на добре документираната си ендоканабиноидна система.
 
Но средният ешелон на медицинско-промишления комплекс в САЩ не иска вие да използвате тези свободно предоставяни от природата съединения. Те заплашват самия бизнес модел и съществуването на този ешелон. Ето защо, той е в такава естествена синергия с процъфтяващия приватизиран затворнически сектор, за който сектор сега се казва, че има най-високия процент затворници в света. Статистиката не лъже:
 
„… далеч задминавайки всички останали страни, на всеки 100000 американци, 743 граждани са зад решетките. В момента, затворниците в Америка са повече от шест милиона души, число, надвишаващо броя на затворниците в гулаците на бившия Съветски съюз във всеки момент от неговата история”.
 
 
 
Канабисът (марихуаната) в момента е включен в списъка по Таблица 1 на Агенцията за борба с наркотиците. От 1972 година насам канабисът е включен в Таблица 1 на Закона за контролираните вещества, най-стриктно ограничаваната категория, предвидена за наркотиците, които понастоящем нямат одобрена лечебна употреба”.  В този списък в момента са включени опиати, еуфористични наркотици и няколко антидепресанти – все субстанции за притежанието на които можете да отидете в затвора.
 
Идеята, че марихуаната няма никакви „лечебни свойства” е чудовищна, всъщност. От незапомнени времена тази билка се използва като панацея („лек за всичко”). Всъщност, още през 2727 г. преди Христа, канабисът е записан в китайската фармакопея като ефикасно лекарство, а доказателствата за употребата му като храна, платове и както може да се предполага, като лечебно вещество, се простират дори още по-назад във времето до 12-то хилядолетие преди Христа.
 
Когато говорим за лечебните приложения на канабиса, „лечебни свойства” е много силно зареден термин. Всъщност, изключително опасно е що се отнася до медицинско-индустриалния комплекс, който кара Агенцията за храните и лекарствата / Федералната търговска комисия да налагат неговите правила: всичко, което предотвратява, диагностицира, лекува или цери трябва да е лекарство, одобрено от Агенцията за храните и лекарствата със закон, т.е. фармацевтични средства, които често пъти имат 75 или повече неблагоприятни последици за всеки пазарно реализиран и одобрен „терапевтичен” ефект.
 
Наистина доминиращата, основаваща се на лекарства медицинска система дори не признава способностите на тялото само да се лекува, приемайки становище, което възприема повечето телесни страдания като фаталистични, основно основаващи се на генетиката и произтичащи от дисфункция в механичния дизайн на силно ентропична (подчинена на безредието) „торба от ензими и протеини”, предопределена да страда по траекторията на времето.
 
И така, индустрия с годишна стойност от поне два трилиона долара стои между вас и достъпа до облекчаващите заболяванията свойства на това непретенциозно растение.
 
Както е казал Емерсън, „буренът е билка, чиито полезни свойства предстои да бъдат открити”, и все пак според тази дефиниция канабисът не е бурен, а имайки предвид, че той е широко изследван и използван от стотици години при множество здравословни проблеми, той трябва да се счита за и да се уважава като лечебна билка и храна. За жалост, фактът, че цялата билка не може да бъде патентована е основната причина, поради която тя все още се бори да получи одобрение на лечебните си свойства от съответните власти.
 
Нека погледнем действителните, проверени, публикувани и рецензирани изследвания – непоклатими, ако прибегнем към „основаващия се на данните” модел на медицината – който включва повече от 100 доказани терапевтични действия на това невероятно растение, от които следните са част:
 
Множествена склероза
Синдром на Турет
Болка
Обсесивно-компулсивно разстройство
Брахиалния плексус невропатии
Безсъние
Множествена спастичност
Разстройства на паметта
Социално тревожно разстройство
Амиотрофична латерална склероза
Възпалително заболяване на червата
Рак
Пристрастяване към опиати
Анорексия
Дисфункция на пикочния мехур
Бронхиална астма
Причинени от химиотерапия увреждания
Запек
Пристрастяване към кокаин
Деменция
Фибромиалгия
Глаукома
Пристрастяване към хероин
Лимфома
Гадене
Невропатия
Затлъстяване
Усещане на крайник след ампутация
Наранявания на гръбначния мозък
Ендотоксемия
Миокарден инфаркт (сърдечен удар)
Оксидативен стрес
Диабет: Перде на окото
Тремор
Сърдечни аритмии
Умора
Фулминантна чернодробна недостатъчност
Снижена имунна функция
Стареене
Алкохолна токсичност
Алодиния
Артрит: ревматоиден
Асцит
Атеросклероза
Диабет тип 1
Висок холестерол
Увреждане на черния дроб
Климактеричен синдром, менопауза
Зависимост от морфин
Разстройства, свързани с апетита
Слухови заболявания
Дистония
Епщайн-бар инфекции
Гинекомастия
Хепатит
Пропускливост на червата
Левкемия
Чернодробна фиброза
Мигренозни разстройства
Онковируси
Псориазис
Тимома
 
Освен това, терапевтичните свойства на това растение са допълнително разделени в следните повече от четиридесет (40+) фармакологични действия:
 
Аналгетично (убиващо болката)
Неврозащитно
Спазмолитично
Анксиолитично
Инхибитор на тумор некрозен фактор
Противовъзпалително
Антипролиферативно
Апоптично
Химиопрофилактично
Антидепресивно
Антиеметично
Бронходилататорно
Антиметастатично
Антинеопластично
Антиоксидантно
Кардиозащитно
Хепатозащитно
Антитуморно
Ензимен инхибитор
Имуномодулаторно
Антиангиогенно
Автофагия надрегулиране
Инхибитор на ацетилхолинестеразата
Антитромбоцитно
Блокер на калциевия канал
Спиране на клетъчния цикъл
Инхибитор на циклооксигеназата
Глицинови агенти
Имуномодулаторно: Т-клетъчно подрегулиране
Индуктор на вътреклетъчното закрепване (адхезия)на молекула – 1
Инхибитор на матрица металопротеиназа – 1
Невритогенно
Инхибитор на агрегиране на тромбоцитите
Инхибитор на съдовия ендотелен фактор
Антиапоптично
Антипролиферативно
Антипсихотично
Противовирусно
Каспаза -3 активиране
Химиосенсибилизатор
Имуносупресивно вещество
Интерлевкин-6 надрегулиране
Възходящо регулиран тумор супресивен протеин p53 надрегулиране
 
Благодарение на съвременните научни проучвания вече не се счита за стриктно „теоретично”, че канабисът има да играе роля в медицината.  Има нарастващо движение за изтръгване на контрола от ръцете на силните на деня, основните цели на които изглежда са подчиняването на човешкото тяло с цел контролиране на населението (политически мотиви) — т.е. онова, което френският философ от 20-ти век Мишел Фуко нарича биовласт, а не събуждането на присъщите истински лекуващи сили вътре в тялото на всички самоосъзнати членове на обществото. Дори инстинктивното действие на лечебна (рекреационна) употреба – мислете за етимологията: пре-създаване – трябва да се позволи, стига онези, които решат да използват канабис вместо тютюн и алкохол (и лекарства, изписвани по рецепта) не причиняват вреда на себе си или на други хора. Колко смъртни случаи се приписват на канабиса всяка година в сравнение с причинените от други, социално одобрени ободрителни вещества, да не говорим за лекарствата, изписвани с рецепта, които са третата водеща причина за смърт в развитите страни?
 
И накрая, политиката около достъпа до канабис и истината за неговите лечебни свойства са така силно политизиран въпрос, че е съмнително, че самата наука ще надделее над изкривеното му виждане в медийните характеристики като „опасен наркотик” и със сигурност няма да преодолее непреклонната задънена улица, представяна от федералните закони срещу притежанието и употребата му. Ние можем само да защитаваме фундаменталните права, които всички ние имаме като свободни мъже и жени и вроденото ни право на самоосъзнаване, т.е. стига онова, което правим да не пречи на избора и правата на другите, ние би следвало да сме свободни да използваме дадена билка/храна/тъкан, която изниква естествено и расте свободно на тази земя, както Бог/Природата са ни я дали предоставили безплатно.
 
Мисля, че хората трябва да бъдат уведомени за факта, че марихуаната не е наркотик. Марихуаната е билка и цвете. Създадена от Бог на земята. Ако Той я е пратил тук и Той иска тя да расте, какво дава право на правителството да казва, че Бог не е прав? ~ Уили Нелсън
 
„Защо марихуаната да нарушава закона? Тя расте естествено на нашата планета. Идеята на противопоставяне на природата на закона не ви ли изглежда малко… неестествена”? ~ Бил Хикс
 
Сайър Джи, основател на сайта GreenMedInfo.com
 
 
 
Източник:
 
http://www.undergroundhealth.com/why-cannabis-is-the-future-of-medicine/