Лаймската болест (Morbus laimi, Лаймска борелиоза, борелиозис бургдорфери или само борелиоза) е инфекциозно заболяване, причинявано от поне три различни вида бактерии представители на рода Борелия. Борелия бургдорфери е основния причинител на болестта в Северна Америка, докато Борелия афзелии и Борелия гаринии причиняват повечето случаи в Евразия. Заболяването носи името на градовете Лайм и Олд Лайм в Кънетикът, САЩ, където болестта е диагностицирана за първи път през 1975 г. като отделно и специфично състояние.

Лаймската болест е най-честото заболяване предавано от кърлежи в северното полукълбо. Разпространява се сред хората след ухапване от твърдите еленови кърлежи. Ранните симптоми включват висока температура и втрисане, главоболие, прострация, депресия и доста често - характерен патогномостичен симптом наречен еритема мигранс (на латински: Erythema chronicum migrans). Оставена без лечение, признаците на болестта прогресират като се проявяват в ставите, сърцето и централната нервна система. В повече от случаите симптомите изчезват своевременно с антибиотично лечение, стига да се постави навременна и правилна диагноза. Забавено или неадекватно лечение може да доведе до сериозни и трудно лечими последствия.

Ето и историята:

Началото на премеждията ми с Лаймската болест прилича много на всички останали. Моят край обаче се разиграва по съвсем различен начин в сравнение с повечето други хора. Открих ухапване от кърлеж зад ухото си, на четиринайсет годишна възраст и имах различни здравословни проблеми в продължение на седем години преди най-накрая да ми се постави диагноза - Лаймска болест. Сега аз имам нулеви оплаквания от болестта. Единствените ми оплаквания са резултат на оттеглянето ми от предписаните медикаменти, които аз така наивно приемах когато бях първоначално диагностицирана. Как се завърнах към здравословния начин на живот, само две години след като бяха забравила да чета, пиша, ходя и да говоря? Е, до голяма степен това се дължи на протокола Buhner. Нямаше да съм там, където съм днес без него. И все пак ми оставаше още малко, за да се излекувам напълно. Тогава поех рискът, който за мен се оказа пътя към светлината. Реших да направя мое собствено олио от коноп и да започна да го приемам при всеки един удобен момент. Сега дължа живота си на тази завладяваща билка и се надявам някои от вас да намерят сили и насърчение чрез моята история.

За година и половина имах над десет пристъпа на ден. Опитах всяко възможно лечение, свързано с конвенционалната и холистична медицина. Отчаяно търсех отговори, докато се натъкнах на това, което се оказа един от най-дълбоките факти, които някога съм научила. Конопът съдържа един от най-мощните антиконвулсанти в света! Противоречията по темата бяха безсмислени в онзи момент, тъй като билката предлагаше възможно решение на един от моите най-инвалидизиращи симптоми. Както се оказа, пушенето на коноп не само контролира моите пристъпи, но напълно ги излекува. Предвид това, аз се заех да задълбоча изследванията си. Ако билката може да има подобен ефект върху пристъпите, ефект който никое друго растение или рецепта не би могло да има, какво би могло да стори в случая с моята Лаймска болест? Това, което открих е нищо повече от невероятно, и по същество животоспасяващо.

Конопът има над 700 лечебни компоненти, които доколкото ми е известно, е повече от всяко друго растение известно на човечеството. Тъй като моята Лаймска болест реагира положително след буквално всяка друга билка, която бях приела си помислих, че без съмнение ще реагира добре и спрямо конопа. В действителност, така и се случи. Пушенето на канабис понякога ме е карало да се чувствам зле в миналото, и осъзнах, че това би могло да бъде, защото предизвиква т.н. реакция херксхаймер - бързо умиране на микроорганизми, които отделят токсини. Експериментирането, което за щастие се оказа, че е всичко друго, но не и луда теория, изпуших едно изключително голямо количество за една нощ и пострадах от масивна реакция херксхаймер. На следващия ден, когато утихна, аз почувствах, че се е възвърнало малко парче от мозъка ми обратно. Тъй като пушенето на билката от обикновена лула също така означава, вдишване на много токсини, аз започнах да използвам изпарител (вейпърайзер), за да усвои тялото ми повече канабиноиди. Скоростта ми на подобрение значително се ускори, когато направих това. Естествено, това ме мотивира да предприема лечение с една стъпка по-далеч и да разбера какви ще бъдат резултатите ако приема олио от канабис. След само един месец от датата на вземане аз бях в състояние да се върна обратно на работа и училище, можех да шофирам и да имам отново социален живот. Сега аз най-накрая планирам да се изнеса и да бъда самостоятелна за първи път от години. Общо взето, се завръщам към онзи живот, който аз някога не вярвах, че ще видя отново и то благодарение на огромната лечебна сила на лечебното олио.

Разбира се, някои ще отричат ​​тази история поради предубежденията, които съществуват по отношение на канабиса, такива, в каквито сме принудени да вярваме, от най-ранна възраст. Дори и аз веднъж имах силните убеждения, че канабисът е вреден за здравето ми, но не мога да бъда по-благодарна, че сама се убедих в противното. За мен, най- осезаемото доказателство произтича от личния ми опит и винаги ще стои над мнението на другите.