Колко още хора трябва да умрат от поредната ужасна болест без дори да подозират, че има други хора по света, които успешно се лекуват със смола от коноп с високо съдържание на активните канабиноиди на билката? Кога най-сетне ще се информират хората, да отбележат факта, че дори по телевизията се говори в последно време страшно много за медицинска марихуана? Кога най-накрая ще се запитат незнаещите – „А, бе какво чак толкова лекува тази марихуана, че всички искат да я легализират?“

Като за начало, не пушенето на марихуана лекува, а смолата или маслото извлечено от растението. Това е многократно доказано, канабиноидите спират развитието на раковите клетки.

За случаи като множествена склероза и епилепсия конопът, за някои, се оказва единствения лек, който въобще помага. В първият случай дори пушенето помага, което е необичайно предвид това, че по-голямата част от канабиноидите се изпаряват при висока температура. Наскоро д-р Санджей Гупта, главен медицински кореспондент на CNN, запозна света с деца, които се лекуват с медицински коноп, който не е психоактивен, а ефекта от него единствено води до това децата да са щастливи, да имат апетит и най-важното да спре епилептичните им пристъпи. Деца, които не са ходили сами от години – тичат, влизат в такт с музиката, задават въпроси! Все неща, които на изстрадалите родители им се струват като чудо след като видят как съдържанието на билката почти моментално оказва благоприятен ефект върху състоянието на децата им, и отново – без психоактивен ефект!

За много хора е все още неизвестен фактът, че съществуват хиляди видове коноп. Такъв, който не е психоактивен, не надрусва или напушва, или каквото и да било друго, освен да лекува. Разбира се съществува и коноп, който на неопитните може почти буквално да им строши главите. Свеждайки всички видове коноп под един общ знаменател „марихуана“ е невежество. Има видове коноп, които са напълно безопасни да се дават на деца – като лекарство или като храна.

Хората по света вече знаят, че конопът лекува, докато в България се водят все още дебати по темата за и против марихуаната - една дума, неправилно наложена от едно друго невежо общество от близкото минало. Докога с тези безумни дебати? Време е хората да научат истината, а не да слушат до безкрай мненията на самопровъзгласени „професионалисти“, които изпускат най-важния момент – не става въпрос за избор, а за липса на информация. В България професионалисти по темата няма. Няма завършили конопени колежи, които по време на цялото си образование да са изследвали растението. А, как да има, при положение, че голямата фармацевтична индустрия потенциално ще загуби стотици милиарди заради един плевел, който на практика вирее навсякъде! По-лесно за тях е да убедят всички, че е вреден и без медицинско приложение, но истината винаги възтържествува. 

Дори и да се легализира като лекарство, битката няма да спре докато всеки един човек на тази планета не получи безпрецедентно право да отглежда коноп, за да го използва като храна, като лекарство, като строителен материал, като гориво, и така докато не се изредят всичките 50,000 известни приложения, които растението има! Затова лек за рака няма, защото има ли, всички тези големи корпорации, които през цялото време дърпат конците зад завесите изведнъж ще рухнат. Разберат ли хората, че през цялото това време са можели да бъдат излекувани близките им, а това закона не го е позволил, няма да се търси сметка на закона, а на хората, които са го поддържали да остане такъв.

Още повече, цялото глобално общество е било периодично заблуждавано с фалшиви изследвания, които никога на никой не са доказали ефективно, че конопът все пак вреди. Почти всички открития свързани с лечебните свойства на растението са направени тогава, когато правителства на други държави се опитват да докажат, че вреди, че предизвиква рак, шизофрения, затъпяване и какво ли още не. Документирано е как проучвания, които са имали за цел да докажат, че пушенето на марихуана причинява рак, са спрени защото проучванията им са доказвали противното – че го лекува. Спрени са и не са продължавани, защото не „професионалисти“ взимат решения, а бизнесмени с вратовръзки и много дебели портфейли, на които не им пука дали страдащите ще знаят или не знаят с какво могат да се лекуват. Тези хора, които поддържат тази забрана се интересуват единствено от печалбата, която забраната им носи и са оставили обществото да е в битка със себе си, да спорят знаещите с незнаещите, докато корпоративните вълци си допушват пурите.

Води се фундаментална битка за съзнанията ни, относно това какво трябва и какво не трябва да знаем. Единственият начин да спечелим е да споделяме знанието – да има лекарство, да забранено е, но да, ще бъде легализирано и по-добре рано, отколкото късно, защото ако се чака прекалено дълго за престъпници ще бъдат обявени тези, които са отговорни за поддържането на тази забрана. Вече се знае, че е лек конопът, а времето за нереагиращите изтича.