Едни от най-големите производители на части за коли в света - Фауреция, са разработили пластмаса направена от коноп, която се очаква да види масово производство през 2016 г.

Представен миналата седмица на автомобилно шоу в Лос Анджелис, продуктът наречен БиоМат предлага по-лека и по-екологична алтернатива на традиционните шприцовани пластмаси.

БиоМат е произведен от смес от конопени влакна и био-базирана матрица наречена ПБС поли (бутилен сукцинат), в чието създаване са участвали хора от Митсубиши.

Конопената пластмаса ще се използва за създаването на интериорни компоненти като панели на врати, които в последствие могат да бъдат покрити с различен вид текстил или кожа.

Според компанията, Биомат "намалява индустриалната зависимост от цената на нефта, помага за намаляването на парниковия ефект и ще помогне за развиването на стандарт за по-високо рециклиране за бъдещите автомобили, както и ще има позитивен ефект върху дълголетието на автомобилите".

Въпреки, че конопът не е нещо ново в автомобилната индустрия, употребата на изцяло натурални материали прави БиоМат новатор сред по-старите конопени смеси, включително продуктът NAFILean от Фауреция, който е направен от коноп и полипропилен (създаден от нефт).

И БиоМат, и NAFILean са около 25% по-леки от по-често използваните материали направени предимно от фибростъкло. А този спад в теглото влияе добре върху разхода на гориво и производителността на колата.

Още информация за Фауреция:



Това е компания, която специализира в производството на интериорни компоненти и е седмия най-голям доставчик в света на OEM части за 2012 година.

Най-големите потребители на компанията са Фолксваген, Форд, Рено-Нисан, Дженеръл Мотърс и БМВ.

По-голямата част от продажбите са в Европа, където автомобилните производители срещат по-солидни закони за запазването на природата, от колкото колегите им в Америка. Но, въпреки това продажбите на техните продукти се увеличават и отвъд океана.

След като индустриалният коноп е бизнес за милиарди, а явно съществува и в автомобилната индустрия, въпросът е, ще видим ли конопени полета скоро в България?