През 1937 година, списанието „Популярна Наука“ публикува статия наречена: „Коноп: Новата култура за милиарди“, която изброява над 25,000 потенциални приложения на растението.

След като тази древна култура отново започна да придобива популярност, трябва да се отбележи, че тя все още не е получила вниманието, което заслужава.

Но, след като все повече страни виждат ползите от това чудновато растение, все повече приложения биват разработвани. Ето 5 от най-интересните:

1. Тъкан, която се бори с бактериите

Компания от Колорадо използва коноп, за да спре разпространението на стафилококови инфекции в болниците. Планът е конопа да се предлага като антибактериална тъкан и да замести традиционните памучени и полиестерни материи, за които се ЗНАЕ, че бактериите там оцеляват с месеци.

Множество химикали открити в конопа се смята да притежават антибактериални и антимухълни свойства. 

2. Изолация за дома

Изолацията произведена от коноп бързо стана хит на пазара. Тя е една еко алтернатива на сегашните изолации, като минералната вата например.

Конопът не само е по-устойчива суровина, но и е водородно негативен. Това означава, че той поглъща повече парникови газове през целия си жизнен цикъл отколкото се отделя при процеса на производство т.е. вашата изолация диша и не се спарва.

Производството на минерална вата, от друга страна, допринася за парниковия ефект. Скорошно проучване сравнява двата вида изолация и посочва конопената като много по-добрия избор.

3. Бетон

Конопо-бетонът може да бъде използван за множество строителни нужди, като постройка на стени и покриви.

Освен, че е водородно негативен, с него се работи по-добре и има натурални изолационни свойства и предотвратява от влага. При конопените тухли също липсва крехкостта на традиционния бетон и по този начин те не се нуждаят от дилатационни фуги.

4. Автомобили

Следи от коноп могат да бъдат открити в множество автомобили като Ауди, БМВ, Форд, Мерцедес, Лотус, Хонда и други. Биокомпостът направен от коноп е също толкова здрав, колкото и фибростъклото, а в същото време е много по-лек.

Всички електрически автомобили, особено новото БМВ i3, са зависими от конопеното растение. Oт БМВ са успели да намалят теглото на вратите на машината си с 10%, използвайки панели направени от коноп.

След като все повече производители на автомобили виждат как моделите, използващи растението в производството харчат по-малко гориво, би следвало конопът един ден да се превърне в стандарт за производството на по-олекотени и по-икономични автомобили.

5. Графеноподобен наноматериал

Графенът е често изтъкван, като материала на бъдещето в нанотехнологиите. Най-тънкият, най-здравият и най-лекият материал правен някога. Но, какво става, когато го сравним с конопа?

По-рано тази година, химични инженери от Университета на Алберта са превърнали конопени влакна в наноматериал с подобни свойства на графена, но на много по-ниска цена.

Нещо повече, когато става въпрос за създаването на устройства за съхранение на енергия, като батерии и суперкондензатори, конопеният наноматериал „показва висок капацитет за съхранение на електрохимичните свойства, по-добър от този на графена.“

Научните изследвания са все още в начален етап, но ако се съди по сегашните резултати, конопът може да бъде използван за широк спектър от нанотехнологии. От фенерчета, до слънчеви панели.