Мексикански войници откриха най-голямата конопена плантация в историята на страната, скрита под черен плат по средата на пустинята.

Плантацията е 300 акра и е четири пъти по-голяма от предишния рекорд. Намира се на 150 мили южно от Тихуана, близо до границата със Сан Диего, САЩ. Тя дори има изградени тоалетни за хората, които работят там.



Извисяващите се саксийни растения са защитени от край до край с черен плат. Генерал Алфонсо Дуарте казва че прикритието, което често се използва от фермери за да предпазят реколтата си от прекалено много слънце и жега, наистина е свършило работа.



Гледката от самолет е нещо съвсем нормално за тамошния район. Просто фермерите се опитват да предпазят реколтата си. Но когато няколко войници случайно попаднали там, те се натъкнали на хиляди конопени растения, някой от тях надминаващи 2.5 метра.



"Предполагаме, че в плантацията са работили около 60 човека. Когато видяха военния персонал, те просто избягаха" казва генерал Дуарде пред журналисти.



Смята се, че от това поле са се добивали около 120 тона марихуана, на стойност 160 милиона долара.

Ноември месец, Американски и Мексикански разследващи откриха два дълги тунела под границата на двете страни, като в тях също са намерили 40 тона канабис. Двата тунела са дълги по около 2000 фута и продължават от Мексико до Сан Диего. Обзавдени са с осветление, вентилация и железопътна система за транспорт на наркотици.